Skip to content

Common Woods

Common Woods

CLT-HOUT ENGINEERING

Duurzaam woonproject met CLT-hout

VH Engineering mocht haar bijdrage leveren aan de realisatie van de duurzaamste wijk van Europa in 2024: Common Woods in Amersfoort. Dit bijzondere woonproject staat geheel in het teken van de bestaande ecologie, sociale inclusiviteit en een hoogwaardige levenskwaliteit. Toekomstige bewoners hebben directe toegang tot het omliggende natuurgebied van 1.100 hectare, met paden die leiden naar het bos, en bevinden zich toch op korte afstand van het historische centrum van Amersfoort. In 2023 schakelde Treetek ons in om het modelleerwerk voor het CLT-hout te verzorgen. Met onze hulp en expertise zijn er appartementen, gezinswoningen en penthouses gerealiseerd in deze duurzame wijk, waar stad en natuur samenkomen. 

Opdrachtgever
 • Treetek

Onze expertises
 • CLT-hout engineering
 • 3D modelleren
In samenwerking met
 • Onderaannemer
 • Constructeur
 • Installateurs
 • Houtskeletbouwer

Onze expertises

CLT-HOUT ENGINEERING & BIM

Dit project markeerde onze eerste ervaring met CLT, oftewel Cross Laminated Timber: gelamineerde houten lagen die duurzaam en gemakkelijk te recyclen zijn. Dit materiaal wordt dan ook gebruikt vanwege haar hergroeibare eigenschappen.

CLT-hout is een prachtig materiaal, maar wel met een geheel eigen modelleringsmethode. Hoewel we vertrouwd zijn met de basisprincipes van modelleren, vereiste de specifieke methode voor CLT-hout enig aanpassingsvermogen van ons. Ondersteund door de nodige begeleiding en uitleg hebben we ons deze nieuwe tekenmethode eigen gemaakt, waarna we het zelfstandig hebben overgenomen. Eind 2023 zijn de eerste gezinswoningen al in aanbouw en leggen wij een laatste hand aan de engineering van de appartementen. Vervolgens werken we de penthouses uit, waarna het project begin 2024 zal worden afgerond en klaar is om te bewonen!

Welke expertises hebben wij uitgevoerd?
Engineering

 

CLT-hout engineering

We waren verantwoordelijk voor het modelleren van CLT, het opstellen van tekeningen voor de omgevingsvergunning en de beugels voor de houtskeletbouw van de buitengevel. We hebben ervoor gezorgd dat ons model ook de benodigde sparingen voor elektrische- en installatiewerkzaamheden bevatte, zodat de leverancier de CLT-panelen, vloeren en wanden in de fabriek kon produceren

Projectmanagement

 

BIM-coördinatie

We hebben intensief gebruik gemaakt van BIM (Building Information Modeling) in dit project. Alles is in 3D gemodelleerd en uitgewisseld. We hebben nauw samengewerkt en informatie uitgewisseld met verschillende partijen, waaronder de productleverancier van CLT. In samenwerking met deze partijen hebben we deze uitdagende en innovatieve woonwijk gerealiseerd, waarbij we de voordelen van CLT-hout en BIM hebben benut om de duurzaamste wijk van Europa in 2024 te creëren.

In samenwerking met

Wij werken nooit alleen.

Onze rol bevindt zich te midden van het ontwerp- en bouwproces. Onze voornaamste samenwerking vond plaats met Treetek, de constructeurs, de installateurs en de houtskeletbouwer.

 

Welke partijen hebben wij betrokken, verbonden en aangestuurd?

 • Aannemer
  VH Engineering heeft vanuit Treetek de opdracht gekregen om het modelleerwerk te verzorgen. Treetek fungeert als onderaannemer van de hoofdaannemer, waarbij ze verantwoordelijk zijn voor de draagstructuur, inclusief het CLT- en staalwerk.
 • Constructeurs
  In samenwerking met de constructeurs hebben we gezorgd voor een naadloze integratie van het CLT-hout in het bouwontwerp. Onze expertise in CLT-hout engineering en BIM-coördinatie heeft ervoor gezorgd dat de constructeurs de juiste gegevens en specificaties hadden voor een stabiele en duurzame constructie.
 • Installateurs
  Onze communicatie met installateurs was van belang om ervoor te zorgen dat alle benodigde voorzieningen voor elektriciteit en installatiewerk naadloos werden geïntegreerd in het CLT-houtontwerp. Dit zorgde voor efficiënte installatieprocessen en hoogwaardige woningen.
 • Houtskeletbouwer
  We werkten samen met de houtskeletbouwer om ervoor te zorgen dat de CLT-elementen en houtskeletbouw perfect op elkaar aansloten. Hierbij hebben we ons gericht op het optimaliseren van de houtskeletbouw van de buitengevel en het coördineren van de verschillende componenten van het project.
Bas Aarntzen – BIM-modelleur en tekenaar VH Engineering

“Dit project heeft ons in feite een nieuwe expertise opgeleverd die we in de toekomst graag verder willen ontwikkelen, gezien de groeiende trend in houtbouw. Bovendien heeft het een esthetisch indrukwekkend resultaat opgeleverd.”

SAMEN VOORTBOUWEN?

Neem contact op

Op zoek naar een partner voor BIM-modelleren, Prefab-engineering of Projectmanagement? Wil je kennismaken of een idee aan ons voorleggen? Daar horen we graag meer over!