Skip to content

Arendsplein Oosterhout

Arendsplein Oosterhout

BOUWKUNDIGE- & PREFAB ENGINEERING

Voormalig bankgebouw wordt appartementencomplex

Eind 2022 realiseert Burgland Bouw de herontwikkeling van het bestaande ABN AMRO-gebouw, op het Arendsplein in Oosterhout. Om dit uitvoeringsgereed te maken, schakelden zij VH Engineering in. De wens: een realiseerbaar nieuwbouw-appartementencomplex, met  39 appartementen op een oppervlakte van ca. 4.237m². Aan VH Engineering de taak om deze wens tot realisatie te maken, binnen een uitvoerbaar project.

Opdrachtgever
 • Burgland Bouw

Onze expertises
 • Bouwkundige engineering
 • Prefab engineering
 • Projectmanagement
In samenwerking met
 • Aannemer
 • Architect
 • Hoofdconstructeur

Onze expertises

ENGINEERING & PROJECTMANAGEMENT

In oktober 2022 startte Burgland Bouw met de sloop van het bestaande ABN AMRO-gebouw, waar eind 2022 de nieuwbouw van 39 appartementen wordt gerealiseerd. Het ontwerp bestaat uit vijf nieuwe bouwlagen en een open parkeergarage, waarbij de keldervloer en een deel van de kelderwanden worden behouden. Deze keldervloer wordt versterkt, waarna er een nieuwe constructie wordt geplaatst.

Het project werd als definitief ontwerp door de architect bij VH Engineering aangeleverd. Onze opdracht was vervolgens: het uitvoeringsgereed maken. Van begin af aan zetten wij onze diverse engineering skills in, met betrekking tot: de 3d-modellering, het opwerken van de 2d-tekeningen, het opzetten van aspectmodellen, detailberekeningen, het stekkenplan en montagetekeningen. Simultaan met het uitwerken van de tekeningen en modellen coördineren wij het project, voor een  soepel en overzichtelijk verloop, waar geen tijd verloren gaat.

Welke expertises hebben wij uitgevoerd?
Engineering
 • Opzetten van een bouwkundig 3D-model voor de uitvoeringsfase en vanuit het 3D-model genereren en opwerken naar 2D-werktekeningen.

Hier start het project: de modelleur ontvangt het ontwerp van de architect en zet aan de hand hiervan het 3D-model op. Vervolgens worden er 2D-werktekeningen uit dit 3D-model gegenereerd en opgewerkt, die worden ingezet voor de uitvoering.

 • Opzetten aspectmodel aangaande de prefab-betonelementen.

Wij kunnen onze kennis van prefab-beton direct inzetten, voor het uitvoeringsgereed maken van het tekenwerk. Zo kon er bij het opzetten van het 3D-model direct rekening gehouden worden met de prefab-betonelementen, zoals prefab-balkonplaten, galerijplaten, wanden, kolommen, trappen en bordessen. De prefab-productietekeningen hiervan werkten we uit voor de betonfabriek.

 • Het maken van detailberekeningen.
  Tijdens de ontwerpfase van een bouwwerk kun je jouw rol als constructeur bekrachtigen. Want, een goede constructie is de basis van elk bouwwerk. Tijdens de engineering praktiseren wij onze kunde: het bedenken van simpele en economisch haalbare constructies binnen het architectonische ontwerp. Hierin zijn wij verantwoordelijk voor de procesmatige coördinatie en detailengineering.
 • Uitwerken stekkenplan en montagetekeningen.
  De laatste stap betreft het opmaken van het stekkenplan en montagepakket voor de aannemer, zodat zij weten hoe de prefab-elementen op de bouw gekoppeld en gemonteerd dienen te worden.
Projectmanagement
 • BIM-coördinatie
  Wanneer wij een definitief ontwerp ontvangen, bekijken we eerst of het ontwerp voldoet aan wet en regelgeving. Daarnaast bekijken we of het op bouwkundig niveau realiseerbaar is. Ook houden wij rekening met de voorzieningen die de aannemer nodig heeft om het project uitvoerbaar te maken. Zo worden er in een vroeg stadium fragmentdoorsneden en opzetdetails gemaakt, om alle opbouwen, stelruimten en toleranties inzichtelijk te maken. Op basis hiervan zetten wij in één keer het juiste realiseerbare model op, welke voldoet aan de verwachtingen van onze opdrachtgever.

Zo kwamen wij erachter dat er bij de positionering van het gebouw een maatverschil was, ten opzichte van de bestaande bebouwing. In overleg met het projectteam maakten we inzichtelijk wat dit verschil omvatte, om dit vervolgens op te lossen.

In samenwerking met

Wij werken nooit alleen.

Door al in een vroeg stadium betrokken te worden, kunnen wij onze modellen sneller en beter opzetten.  De samenkomst van die engineeringsrol en coördinerende rol, dat is waar wij goed in zijn! Ook de mensen met wie we samenwerken hebben hier profijt van: dit is ideaal qua tijdwinning, kostenbesparing en een soepel verloop.

 

Welke partijen hebben wij betrokken, verbonden en aangestuurd?

 • Aannemer
  Dit is de vierde keer dat wij met Burgland Bouw samenwerken. Ondertussen is dit een vaste partner, waar we goed contact mee hebben.
 • Architect
  Het project is als definitief ontwerp, vanuit de architect, bij ons binnengekomen. De architect blijft gedurende het uitvoeringsontwerp in beeld om de esthetische uitgangspunten te controleren en te beoordelen.
 • Hoofdconstructeur
  Wij gebruiken het constructiemodel van de hoofdconstructeur als onderlegger voor ons eigen model. Als er verschillen zijn tussen beide modellen, dan stemmen wij deze punten af met de constructeur.
 • Betonfabrikant
  De betonfabrikant ontvangt van ons de tekeningen en detailberekeningen voor de prefab-betonelementen, zoals de prefab-balkonplaten, galerijplaten, kolommen, wanden, trappen en bordessen.
Hans hesen

“Wij kunnen het bouwkundige werk en prefab-tekenwerk tegelijkertijd uitwerken. Zo worden mogelijke knelpunten in een vroeg stadium opgelost. Hier heeft het hele bouwteam direct profijt van, qua tijdwinning en kostenbesparing.”

SAMEN VOORTBOUWEN?

Neem contact op

Op zoek naar een partner voor BIM-modelleren, Prefab-engineering of Projectmanagement? Wil je kennismaken of een idee aan ons voorleggen? Daar horen we graag meer over!